Haaruitval bij chemotherapie

Chemotherapie heeft een grote invloed op het haar. Dit komt omdat chemotherapie zich richt op snel delende cellen zoals kankercellen, maar haarcellen groeien ook heel snel. Vandaar dat ze gevoelig zijn voor diverse cytostatica.

Er zijn manieren om haaruitval bij chemotherapie zo veel mogelijk tegen te gaan. Diverse ziekenhuizen werken met zogenaamde cold caps. Hiermee wordt het hoofd gekoeld waardoor de medicijnen minder invloed hebben op de haren. De cold cap kan goed werken maar heeft ook nadelen. Zo kan het bijvoorbeeld enorme hoofdpijn veroorzaken. Laat u dus goed informeren door uw arts over de mogelijkheden maar ook de beperkingen van een cold cap.

Als het haar uitvalt door de chemotherapie heeft het vaak niet meteen dezelfde stevigheid en vorm. Vaak krijgt het haar ineens krullen en is het slapper. Onze behandelingen na de chemotherapie zijn erop gericht de haren zo snel mogelijk weer in conditie te brengen. Dit doen wij o.a. met een goede reiniging en verzorging.

Tijdens en na de chemotherapie heeft het lichaam veel energie nodig om de behandelingen te kunnen verwerken. Met name groente en fruit bevatten de mineralen die nodig zijn om zuren en andere afvalstoffen goed te kunnen verwerken. Daarnaast kunt u uw lichaam helpen door goed te drinken en uw huid intensief te reinigen.

Wij kunnen u helpen in het traject na de chemo om het lichaam goed te ontgiften en mineralentekorten aan te vullen.