Alopecia

Alopecia betekend letterlijk haaruitval. Hiervan zijn verschillende vormen. De meest voorkomende worden hieronder besproken.

Alopecia Areata

Dit zijn kringvormige kale plekken. Het haar valt pleksgewijs uit en de kringvorming plekken kunnen zo groot zijn als een munt of het halve hoofd omvatten. Deze vorm van haaruitval ontstaat doordat het immuunsysteem de haarzakjes aanvallen waardoor het haar uitvalt. In ongeveer de helft van de gevallen herstelt het vanzelf na enkele maanden. Maar het kan zich ook telkens verplaatsen naar een ander plekje op het hoofd of zich verder uitbreiden waarbij niet alleen het hoofdhaar maar ook wenkbrauwen en wimpers of soms al het lichaamshaar uitvalt. Deze vormen van haarverlies heten alopecia totalis of universalis.

Omdat het immuunsysteem het haar aanvalt, het probleem dus van binnenuit ontstaat, behandelen wij niet alleen de hoofdhuid maar ook de rest van het lichaam. Onze ervaring is dat door goed te ontzuren het haar sneller terugkomt en nog belangrijker dat het niet meer terugkomt.

Alopecia androgenetica (erfelijke kaalheid)

Er zijn twee vormen van alopecia androgenetica, namelijk de mannelijke en vrouwelijke variant. Bij de mannelijke vorm van erfelijke kaalheid valt al het haar op het hoofd op den duur uit. Bij de vrouwelijke vorm wordt het hoofd niet kaal maar wordt het haar heel erg dun.

Ongeveer een op de drie personen heeft aanleg om kaal te worden. Bij mannen speelt het vanaf de pubertijd en bij vrouwen vanaf vijf jaar voor de overgang. Met een haarwortelanalyse bepalen we of de erfelijke aanleg aanwezig en actief is. Is dat het geval, kan kunnen we met een lotion een behandeling starten die het proces van haarverlies afremt. Zo kunnen we de levensduur van haar verlengen en erfelijke kaalheid met twintig jaar vertragen.

Frontale fibroserende alopecia

Hierbij valt het haar vanaf de contouren uit. De haarlijn trekt omhoog. Meestal speelt dit bij het voorhoofd en de slapen, maar het kan ook achter de oren en in de nek beginnen. Deze vorm van haaruitval is zeer ernstig omdat het haar niet meer terug kan komen zoals bij alopecia areata. Bij Frontale firboserende alopecia ontstaan namelijk lidtekens in de huid door ontstekingen. Bij deze lidtekenvorming gaan de haarzakjes verloren en kunnen er dus geen haren meer groeien op die plaatsen. De overeenkomst met alopecia areata is dat ook hier de haren worden aangevallen door het eigen immuunsysteem.

Frontale fibroserende alopecia kent vaak afwisselend actieve en rustige periodes. het doel van onze behandeling is om het verder optrekken van de haarlijn tegen te gaan.

Haaruitval door stress en verzuring

In ons lichaam dient de balans tussen zuren en basen in evenwicht te zijn. Dit evenwicht regelt bijvoorbeeld de vertering, enzymreacties, zuurstofopname, stromen van het bloed en lymfe enz. Onze eet- en leefgewoontes zorgen meestal voor een overschot aan zuren en een tekort aan basen. Vlees, vis, eieren, brood, pasta, suikers en de meeste zuivelproducten zorgen voor een zuuroverschot in ons lichaam. Deze levensmiddelen bevatten belangrijke voedingsstoffen die we nodig hebben. Maar het lichaam dient de zuren te compenseren met voldoende basen uit groente en fruit.

Naast voeding is ook ontspanning belangrijk voor een goede zuur-basen huishouding. Tijdens mentale of lichamelijke stress worden veel zuren gevormd en kan het lichaam zich minder goed reinigen.

Een langdurig overschot aan zuren en tekort aan mineralen kan op termijn zorgen voor een verstoring van de zuur-basen huishouding, wat verzuring wordt genoemd. Er is dan een tekort aan mineralen. Bij een gebrek aan mineralen gaan de haren minder goed groeien en worden ze dof en slap. Daarnaast kunnen zuren in en op de huid zorgen voor irritaties, ontstekingen en beschadiging van de haarwortels, waardoor haren sneller uitvallen.

Als een verstoorde zuur-basen balans de oorzaak van uw haar- en hoofdhuidproblemen is, helpt de HairReset methode u de balans te herstellen. Wij hebben er een uitgebreid programma voor ontwikkeld, dat bestaat uit concrete leefstijl- en dieetadviezen en een aantal uitgekiende producten.

Anageen en telogeen effluvium

Dit zijn twee vormen van haaruitval waarbij haren zo uitgetrokken kunnen worden. Bij anageen effluvium wordt het haar heel dun en breekt het bij de hoofdhuid af. Meestal is dit het gevolg van een stressvolle situatie, blootstelling aan medicijnen of chemicali├źn. Bij telogeen effluvium is er meestal een interne oorzaak waardoor het haar versneld uitvalt. Te denken valt dan aan voedingstekorten, verzuring van het lichaam, stress, darmproblematiek etc. Wij kunnen vaststellen welke vorm van effluvium speelt en u hier een deskundig behandeladvies voor geven.